Netwerken gaat over het bouwen van relaties die duurzaam zijn en wederzijds voordeel opleveren. Netwerken begint met het maken van goed contact en bereid zijn om te geven. Nooit met de focus op scoren. Als je sympathiek gevonden wordt zal jouw gesprekspartner je eerder refereren of zelf zaken met je gaan doen. Zodoende wordt jouw netwerk sneller uitgebreid met interessante contacten en zal jij er ook op termijn de vruchten van gaan plukken.

Mijn 10 tips:

 TIP 1

Een netwerkbijeenkomst is een zakelijke ontmoeting dus ga er ook als zodanig mee om. Wees voorbereid en kom op tijd

 TIP 2

Een verzorgd uiterlijk doet wonderen. Zorg dat jij je op de juiste wijze kleedt, passend bij jouw functie en bij de bijeenkomst.

 TIP 3

Het is aan te raden om je rechterhand vrij te houden voor het schudden van handen. Een tas, een kop koffie of iets anders mag geen belemmering zijn.

 TIP 4

Warmheid is volgens bepaalde studies belangrijker voor een goede eerste indruk dan competentie. Focus dus meer op relaties en minder op zaken door interesse en nieuwsgierigheid in anderen te tonen, altijd actief, positief en enthousiast te zijn en als eerste gunsten te verlenen.

 TIP 5

Vraag mensen niet gewoon naar wat ze doen. Dat moedigt hen alleen maar aan om bijvoorbeeld te antwoorden: “Ik ben een accountant.. Maar stel de volgende 3 vragen: “Hoe kan ik helpen?” – dit geeft je de mogelijkheid om onmiddellijk waarde te creëren. “Heb jij ideeën?” – dit geeft anderen de mogelijkheid om waarde voor jou te creëren. “Wie moet ik ontmoeten?” – dit geeft je mogelijk nieuwe waardevolle contacten.

 TIP 6

Neem het initiatief om mensen aan elkaar te introduceren. Mensen die minder goed zijn om zichzelf voor te stellen, zullen je hier dankbaar voor zijn. Het zal jouw reputatie als netwerker ten goede komen.

 TIP 7

Elke keer dat je iemand in vijf minuten kan helpen, vooral niet twijfelen, maar juist onmiddellijk doen

 TIP 8

Anderen om hulp vragen versterkt een band en kan zelfs slechte relaties herstellen. Wees echter geen egoïst en respecteer de Regel van Twee: help iemand tweemaal vooraleer je zelf om hulp gaat vragen!.

 TIP 9

Vervolgcontact is de volgende stap in het opbouwen van een relatie. Eén telefoontje is niet genoeg. Wees pro-actief in het onderhouden van contact en denk mee met de uitdagingen van die ondernemer.

 TIP 10

Schuif niet zonder te vragen jouw businesscard toe. Laat de ander er om vragen of vraag bijvoorbeeld of jouw gesprekspartner van mening dat jij iets voor hem of zijn netwerk kan betekenen en vraag dan of jij jouw kaartje mag geven.